Chybějící známky u skotu/koz/ovcí

Sdílejte článek

Dotaz: Chybějící známky u skotu/koz/ovcí – pokud je jedna chybějící známka taková katastrofa, jak se proslýchá, tak můžeme zavřít asi všichni své chovy. Krávy bohužel občas nějakou známku ztratí, zvláště, když jsou celoročně venku v členitém terénu, který je pro ně ideální. Ne vždy to člověk zjistí hned a i když to vím, tak známky objednávám vždy, až když dojdu k nějakému množství, protože dávat 150,- kč za poštovné za jednu jedinou známku 10x za rok mi opravdu v pořádku nepřijde (známka stojí cca 50,- Kč). Takže ano, eviduju si krávy, kterých jedna či půlka jedné známky chybí a objednám, až jich potřebuji víc. Nemyslím si, že jedna chybějící známka je takový problém, když má druhou, případně všechny plemenné krávy mají dnes (už asi tak dvacet let) čipy. Pokud bude jedna chybějící známka důvod k sankcím, je to hodně špatně.

Odpověď:

TUŘI:

  • Zvíře, které ztratilo jednu ušní známku, se považuje za zjištěné (způsobilé pro platbu) za předpokladu, že ho lze jednoznačně identifikovat podle ostatních prvků systému pro identifikaci a evidenci skotu, tzn. zápisu ve stájovém registru, ústřední evidenci a předložením platného průvodního listu skotu.
  • Pokud jedno zvíře v hospodářství ztratilo obě ušní známky, považuje se za zjištěné (způsobilé pro platbu) za předpokladu, že ho lze jednoznačně identifikovat podle stájového registru, platného průvodního listu skotu, ústřední evidence nebo jinými prostředky stanovenými v Nařízení (ES) č. 1760/2000, a za předpokladu, že držitel může prokázat, že již přijal opatření na nápravu situace před oznámením kontroly na místě (prokazatelně doloží zaslanou objednávku duplikátů ušních známek).

OVCE A KOZY:

  • Ovce nebo koza, která ztratila jednu ušní známku, se považuje za zjištěnou za předpokladu, že ji lze identifikovat prostřednictvím prvního identifikačního prostředku podle čl. 4, odst. 2 písmene a) Nařízení Rady č. 21/2004 a za předpokladu, že jsou splněny všechny ostatní požadavky na identifikaci a evidenci ovcí a koz.
  • V praxi to znamená, že pokud má být zvíře uznáno způsobilé pro platbu (zjištěné) musí mít minimálně 1 ušní známku a musí být splněny požadavky na evidenci tak, jak je uvedeno výše.

 TELATA MASNÉHO TYPU:

  • U telat uvedených na žádosti se ověřují základní požadavky na označování evidenci.
  • Tele uvedené na žádosti musí mimo jiné i splňovat požadavek, že jeho otec je býk zapsaný v ústředním registru plemeníků. V případě důvodného podezření, že otcem telat uvedených na žádosti by mohl být býk nezapsaný v ústředním registru plemeníků jsou u vzorku zvířat odebrány chlupy na provedení testu paternity pomocí DNA.  Je-li laboratoří imunogenetiky zjištěno, že otec deklarovaný ústřední evidencí nesouhlasí u většiny testovaných vzorků je na chovateli, aby doložil průkaznost původu i u ostatních telat, na která žádá o podporu. Pokud chovatel věrohodně nedoloží (výsledek z laboratoře imunogenetiky) průkaznost původu, resp. otce zapsaného v ústředním registru plemeníků u ostatních telat ze žádosti, budou i tato telata vyhodnocena jako nezpůsobilá pro platbu.

Spolehlivost dodržení podmínek stanovených pro poskytnutí podpor je zajištěna formou kontrol na místě u 5 % žadatelů.

Pokud žadatel neumožní provedení kontroly na místě, žádost o dotyčnou podporu bude zamítnuta.

Odkaz zde.

Přečteno: 92x