ASZ ČR získala ocenění za projekt AGRIWATER

Eduard Uher
Sdílejte článek
ASZ ČR získala ocenění za projekt AGRIWATER

Ve čtvrtek 21. března se uskutečnilo předávání Cen Domu zahraniční spolupráce (DZS). Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) byla nominována v jedné z osmi kategorií, a to za projekt AGRIWATER, který je zaměřený na inovativní a udržitelné způsoby zadržování vody v zemědělské krajině. Projekt byl během večera oceněn a získal uznání díky svému významu v boji proti dopadům sucha a změny klimatu.

Dům zahraniční spolupráce je česká národní agentura pro mezinárodní vzdělávání a výzkum. Jedná se o příspěvkovou organizaci ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, přičemž mezi její hlavní ambice patří podpora mezinárodní spolupráce v oblasti vzdělávacích aktivit. V této souvislosti uděluje DZS ocenění takovým projektům, které si zaslouží zviditelnění, protože nabízí inspirativní přístupy, jak prostřednictvím mezinárodního vzdělávání dosahovat zdravé občanské společnosti a demokratických hodnot.

Oceněný projekt AGRIWATER byl navržen ASZ ČR s cílem přinést nové a efektivní přístupy k řešení klíčových výzev, které souvisí se změnou klimatu a suchem. Hlavním cílem bylo vzdělávat sedláky, vlastníky půdy a další zainteresované strany ohledně inovativních metod a udržitelných postupů v oblasti vodního hospodářství. Projekt se zaměřil na vytváření a správu pokročilých vodních systémů, které podporují udržitelné zemědělství.

V rámci projektu byla vytvořena bezplatná online platforma, která nabízí interaktivní vzdělávací materiály v sedmi evropských jazycích. Tato platforma již od svého spuštění v roce 2022 přilákala více než 8500 uživatelů a stále je intenzivně využívána. Kromě toho poskytuje osvědčené postupy v oblasti zadržování vody, které doporučují zemědělci z různých zemí, včetně České republiky, Belgie, Itálie, Německa, Španělska a Kypru.

„Projekt AGRIWATER reagoval na naléhavou potřebu našich členů řešit problémy sucha a hledat inovativní adaptační strategie. Jsme hrdí na to, že náš projekt byl oceněn a že můžeme přispět k posílení udržitelnosti zemědělství v Evropě,“ uvedlo konsorcium projektu. Pandemie covidu-19 sice ovlivnila jeho průběh, ale i přesto se podařilo uspořádat diseminační akce v každé zapojené zemi, kterých se zúčastnilo více než 130 účastníků. Tato událost poskytla prostor k diskusi o nejnovějších trendech a postupech v oblasti zadržování vody v zemědělství.

Projekt AGRIWATER se stal příkladem úspěšné spolupráce mezi různými evropskými zeměmi v boji proti výzvám, které přináší změna klimatu. Jeho význam spočívá nejen v poskytování praktických řešení pro zemědělce, ale také v podpoře dlouhodobě udržitelného zemědělství, které je klíčové pro naši budoucnost.

Eduard Uher, hlavní kancelář ASZ ČR

Agriwater_logo     Spolufinancováno EU

Přečteno: 305x