Mezinárodní konference ve Španělsku potvrdila důležitost rodinných farem

Lukáš  SenftLukáš Senft
Sdílejte článek
Mezinárodní konference ve Španělsku potvrdila důležitost rodinných farem

Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) dlouhodobě prosazuje rodinné farmy jako základní model zemědělského podnikání. Ačkoli politická situace v Česku mnoho let přála spíše velkým korporátním podnikům, většina členských států EU a globální organizace The World Rural Forum (WRF) považují právě rodinné farmy za nezbytnou součást celosvětového zemědělského sektoru.

Ve dnech 19. až 21. března se ve Španělsku uskutečnila globální konference o rodinných farmách. Hlavním organizátorem bylo The World Rural Forum (WRF), velká nevládní organizace, která sdružuje organizace zastupující zemědělce z rodinných farem a jež se zaměřuje na prosazování jejich zájmů a na podporu udržitelného rozvoje venkova. WRF bylo založeno téměř před čtvrt stoletím a od té doby tato organizace dosáhla řady úspěchů, především v oblasti potravinové bezpečnosti, a mimo jiné získala také speciální konzultační status, který jí umožňuje podílet se na konferencích OSN.

V nedávné době například byla WRF zastoupena delegací zemědělců také na konferenci COP28. Vyslaní zástupci zde zdůrazňovali zásadní význam rodinných farem v rámci současného globálního systému zemědělské produkce. COP je konference smluvních stran úmluvy OSN o změně klimatu, a právě díky WRF byly na konferenci pořádané na sklonku minulého roku zastoupeny i potřeby rodinných farem. Globální dosah WRF ilustruje rovněž to, že březnová konference byla uvedena zdravicí, kterou organizátorům zaslal papež František. V ní uvedl, že „rodinní farmáři si zaslouží vyzdvihnout za jejich (…) ohleduplný a šetrný způsob obdělávání půdy.“

Konference se zabývala problémy, s nimiž se potýkají rodinné farmy napříč kontinenty. Značný prostor byl věnován například tomu, jak nastavit funkční politické rámce pro mladé farmáře a farmářky a jak inovativně zajistit fungování začínajících zemědělců. S tím souvisí důraz na jistotu, kterou farmy potřebují ohledně vlastnictví půdy, což bylo konferencí zdůrazněno jako jeden ze základních pilířů, jehož význam by neměl být podceněn.

Podstatnou součástí programu byla reflexe toho, jak probíhalo posledních pět let, které uplynuly od doby, kdy OSN vyhlásila „Desetiletí rodinných farem 2019 - 2028“. Tento projekt se nyní nachází v půli svého období. Na přípravách desetiletého projektu IYFF +10 začala OSN pracovat již v roce 2008 a zapojeno je do něj mnoho světových organizací z oblasti zemědělství, potravinářství a ekonomiky. Asociace už v roce 2019 projekt jednoznačně vítala a propagovala.

V závěrečné deklaraci, která celou březnovou konferenci shrnuje, je zdůrazněn globální význam tohoto způsobu hospodaření: „Potvrzujeme své odhodlání posílit zásadní roli rodinných farem jako hnací síly transformace směrem k udržitelným, inkluzivním a odolným potravinovým systémům.“ Akce takového typu ovšem umožňují nejenom sepisování podobných politických deklarací. Díky nim se totiž mohou političtí reprezentanti a zástupci rodinného způsobu farmaření setkat naživo a vést dialog o nezbytných opatřeních do budoucna.

Rodinné farmy jsou současnými globálními organizacemi považovány za nepostradatelný přístup k výrobě potravin a k využívání půdy. Potřebují ale funkční nastavení pravidel a podmínek i v Česku, o což se ASZ ČR konstantně zasazuje již několik let. Také díky organizacím typu WRF lze vidět, že se nejedná o jakousi „vedlejší“ linii zemědělství, která není natolik podstatná jako třeba produkce obřích agroholdingů. Rodinné farmy jsou přitom budoucností zemědělského sektoru a nezastupitelnou formou potravinové produkce a péče o krajinu takřka všude na světě.

Mgr. Lukáš Senft, mediální oddělení ASZ ČR

Přečteno: 346x