Ministr zemědělství navštívil Podbořany a Žatec

Sdílejte článek
Ministr zemědělství navštívil Podbořany a Žatec

Ministr zemědělství Marek Výborný v pátek v rámci své návštěvy Ústeckého kraje zavítal hned ráno do Podbořan a odtud zamířil do Žatce, kde také strávil několik hodin. V rámci programu se v obou městech setkal i s vedením radnic. S tamními starosty Radkem Reindlem a Radimem Laiblem debatovali o možné spolupráci. „Projednali jsme rozvojové plány města, nutnost pozemkových úprav, převádění pozemků od pozemkového úřadu, novelu zákona o myslivosti a další. Následně jsme pozvali místní zemědělce na diskusi s ministrem. Osobně děkuji panu ministrovi, že pozvání do našeho města přijal a se zemědělci pohovořil,” shrnul Radek Reindl.

Hlavní témata, která se v diskuzi s ministrem řešila, byla aktuální celosvětově nízká výkupní cena základních komodit, vliv ekologických opatření na hospodaření zejména velkých farem, samozřejmě dotace a okrajově škody způsobené hraboši. Ve všech tématech diskuze nepřímo zazníval základní problém českého zemědělství, a to že převážná většina farem neprodukuje potravinářské výrobky, ale pouze základní suroviny, jejichž cena je na trhu komodit nejvíce riziková. „Ministerstvo zemědělství aktuálně poměrně štědře financuje pořizování technologií na zpracování masa, mléka, zeleniny a ovoce, jako velkou komplikaci vnímám chybějící legislativu pro schvalování faremních potravinářských provozů - ze strany institucí, které nespadají do gesce ministerstva zemědělství, tedy zejména hygieny (Ministerstvo zdravotnictví) a dalších,” míní Martin Lněníček, farmář z Nepomyšle, který si diskuzi s ministrem na podbořanské radnici nenechal ujít. Stejně jako farmář z Radíčevsi Leoš Šťastný, který se s ministrem zemědělství setkal již několikrát a řeší problémy v rámci Asociace soukromého zemědělství Louny a celostátní ASZ. „Řešíme zejména koncepci zemědělství od základu a sucho v našem regionu, dotace ne tak prioritně, ale spíše spravedlivé rozdělování dotací,” řekl Leoš Šťastný. První, co zaznělo v Žatci, byla gratulace: „Chtěl bych především pogratulovat k zápisu Žatce na Seznam světového dědictví UNESCO,“ řekl Marek Výborný při krátkém uvítání v obřadní síni radnice. Zdůraznil, že zápis Žatce a krajiny žateckého chmele na prestižní seznam je i pro něj významný. „Souvisí to s tím, že chmel je stále komoditou, která nás činí slavnými v celém světě,“ zdůraznil ministr zemědělství. S podporou cestovního ruchu probíhala část pracovní diskuze mezi ministrem a starostou. Ministerstvo by například mohlo mít svého zástupce v přípravné skupině, jež má na starosti další rozvoj Žatecka jako součásti Seznamu světového dědictví. „Připravuje se velká expozice chmelařství v Národním zemědělském muzeu, která by se pak následně mohla představit i v Žatci. Chceme jednat o užší spolupráci s Národním zemědělským muzeem a jeho zapojení do podpory turismu v Žatci. A chystáme také podpis memoranda o spolupráci města a ministerstva zemědělství,“ řekl Radim Laibl.

Ministr Marek Výborný navštívil v rámci své první návštěvy Žatce také nově rekonstruovanou a otevřenou synagogu, setkal se i se zástupci pěstitelů a zpracovatelů chmele. S nimi debatoval o další podpoře chmelařství ze strany státu. „Jsme třetí v rámci pěstování chmele na světě po Spojených státech a Německu. Z toho plyne jednoznačný zájem ministerstva zemědělství a Vlády ČR dále tuto citlivou komoditu podporovat. To bylo i předmětem mé debaty se zástupci chmelařů,“ potvrdil na závěr své návštěvy Žatce Marek Výborný.

Už letos by měli například dostat pěstitelé chmele vyšší finanční podporu, která je potřebná k obnově chmelnic a zvyšování jejich celkové výměry. Druhou důležitou podporou se stanou dotace na budování kapkových závlah.

Zdroj: Žatecké noviny

Přečteno: 149x