Lounský region je rozlehlou, ryze zemědělskou oblastí na jižním okraji malebného Českého Středohoří, který je znám zejména produkcí komodity s více než tisíciletou historií - chmele. Tomu se daří hlavně na zdejších parmských červenkách, nerozšířenějším půdním typem tu jsou ale hnědozemě, na terasách podél Ohře se vyskytují půdy nivní. Vzhledem k nadmořské výšce 200 - 400 metrů a vysokému procentu zornění půdy se tu sedláci věnují převážně rostlinné výrobě - pěstování obilnin, řepky, cukrové řepy, luskovin a brambor, zároveň ale i zmiňovaného chmele, ovoce a zeleniny. Nechybí ani živočišná výroba, ve většině případů chov masného, avšak i mléčného skotu a také koní. Farmy s produkcí mléka, brambor, zeleniny či ovoce hojně využívají možnosti prodeje ze dvora. Úžasným trendem, který lze na lounských farmách pozorovat stále více a více, je jejich otevření se dětem. Prohlídka farem, minizoo, jezdecké kroužky, příměstské tábory, praktické výukové programy - to vše zvedá děti ze židlí a ty tak mají možnost namísto hraní her na počítači lépe poznat život na vesnici a získat bližší vztah ke zvířatům.
Rodina Šťastných hospodaří na 560hektarové výměře, přičemž pěstovanými plodinami jsou hlavně obilniny - pšenice jarní i ozimá, ječmen jarní i sladovnický, ale i řepka a také hrách. Necelých pět hektarů úrodné půdy slouží i k pěstování brambor, cibule, česneku a okurek nakládaček. Nechybí ani pícniny využívané jako krmivo pro menší stádo mléčného skotu o počtu 15 dojnic a stádo koz. Živočišná výroba včetně zpracování její produkce je doménou maminky hospodáře - Drahomíry Šťastné, která od roku 2012 vyrábí přímo na farmě výborné sýry několika druhů - čerstvé, zrající i hermelíny, které jsou prodávány ve faremním obchůdku, a na sobotních Selských slavnostech se po nich jen zaprášilo.
Bylo znát, že na radíčevské farmě jsou děti celoročními hosty. Sestra hospodáře Leoše Šťastného - Drahomíra Kolouchová, je jakožto pedagožka zvyklá věnovat se studentům a přesně ví, jak a čím je zaujmout. V nově zrekonstruované stodole pro ně připravila pestrý program v podobě kreativních dílniček, kde se malí návštěvníci věnovali například výrobě mýdla, zvířátek z ovčí vlny či dekorací z korálků.
Nechyběla ani možnost prohlídky celé farmy včetně zemědělské techniky, do níž mohly děti i zkusmo usednout, vyzkoušely si také jízdu na koni a plnily stezku se sedmi stanovišti zaměřenou na poznání měsíce května pod názvem „Na májové stezce aneb sedm sil sedláka“, kterou připravila společnost Creative World.
S velkým nadšením se setkal workshop „Malý gurmán“ pořádaný organizací Slow Food Prague. Děti ve věku čtyři až deset let zde pod vedením zkušeného šéfkuchaře a lektorů připravily pokrmy ze sezónních produktů přímo z hostitelské farmy a zároveň získaly informace o těchto potravinách, jejich kvalitě, hodnotě a prospěšnosti.
A protože k venkovu a životu na farmě patří i tradiční řemesla, sledovaly děti po celý den také práci kováře, některé si dokonce vyrazily i svou vlastní minci. V rámci doprovodného programu zabodoval se svým vystoupením věnovaným bezpečnému chování na internetu známý youtuber Lukefry.
Nenudili se ale ani dospělí, z nichž mnozí dětem s plněním všemožných úkolů pomáhali, a k večeru odcházeli s nákupem čerstvých regionálních výrobků.
Hlavní smysl akce - představit široké veřejnosti rodinné farmy jakožto výrobce a dodavatele kvalitních, čerstvých a zdravých potravin, tak byl splněn na jedničku. Stejný cíl budou mít i další letošní Selské slavnosti pro rodiny s dětmi, které se uskuteční v sobotu 15. září na Angus farmě Rančice na Českokrumlovsku. Jste srdečně zváni!
Šárka Gorgoňová, vedoucí mediálního oddělení ASZ ČR