Dožínky překonaly rekord v návštěvnosti. Ukázky práce zemědělců i doprovodný kulturní program přilákaly tisíce lidí. Součástí oslav bylo i udělování značky Regionální potravina Královéhradeckého kraje a výše zmíněné ocenění nejlepších zemědělců a potravinářů. Mezi nositeli značky Regionální potravina Královéhradeckého kraje bude na příští čtyři roky kromě jiných i farmářské kysané zelí Davida Smetany, místopředsedy ASZ Rychnov nad Kněžnou.
Kollertovi ocenění jejich farmy velice těší, pojďme si tedy hospodaření této rodiny trochu přiblížit. První zmínka o sedlačení rodu Kollertů v č. p. 30 v Suchém Dole u Police nad Metují pochází již z roku 1750. Rodinnou tradici přerušila v 50. letech na jedno desetiletí kolektivizace. V r. 1967 však Jan Kollert, dědeček dnešního hospodáře, vystoupil z JZD a začal se věnovat soukromému hospodaření. Pokračoval v něm až do roku 1992, kdy ho předal synovi Václavovi a ten nyní, po 20 letech, současnému hospodáři, synovi Petrovi.
Rodina Kollertova chová 30 kusů mléčného skotu a na pastvinách kolem statku v nadmořské výšce okolo 600 m n.m. se pase ještě dalších 30 jalovic. Přibližně 20denní býčky Kollertovi prodávají okolním zemědělcům na výkrm. Celkem hospodaří na 60 hektarech zemědělské půdy v krásném prostředí Policka, které je vstupní branou do turisticky zajímavé oblasti pískovcových skal.
K ocenění srdečně gratulujeme!
Vladimír Tláskal, předseda ASZ Náchodska