Fungování klasických farem přispívá také k řešení problému s plýtváním potravin

Sdílejte článek
Fungování klasických farem přispívá také k řešení problému s plýtváním potravin

V odpadu skončí až jedna třetina potravin – každý rok tedy asi 1,3 miliardy tun. Tolik jídla, že by dokázalo nasytit zhruba 3 miliardy lidí. Tématu plýtvání se věnovala konference Akademie věd nazvaná Potraviny pro budoucnost, na níž vystoupil i předseda ASZ ČR Jaroslav Šebek. Ukázala mimo jiné, že Česko si v tomto ohledu nevede vůbec špatně. Množství potravinového odpadu vyprodukovaného českými domácnostmi je hluboko pod průměrem Evropské unie.

Přispívá k tomu i fakt, že nezanedbatelná část Čechů potraviny v nějaké míře sama pěstuje na vlastní zahradě, a zbytky tak může efektivněji využívat k vlastní produkci. Stejně tak tu existuje určité know-how, které vede k větší udržitelnosti – ať už jde třeba o konzervování nebo kompostování. Podobný trend je typický pro většinu střední a východní Evropy. Plývání potravinami je tak v tomto regionu zatím méně častým jevem než na západě Evropy. Podle Petra Jehličky a Daniela Sosny z Etnologického ústavu AV ale tyto zkušenosti bohužel neovlivňují debatu na Západě, kde by mohly být žádoucí inspirací.

Konference_PotravinyKonference se zúčastnil také Jaroslav Šebek, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR, podle kterého zájem řešit udržitelné nakládání s jídlem vychází z přirozené reakce lidí na zhoršený výhled světového vývoje a rostoucích obav. „Také i proto se do jisté míry vrací u nás ještě nedávno zatracovaná a mnohdy zesměšňovaná témata návratu samozásobitelství či plýtvání potravinami,“ komentuje Šebek. Lidé podle něj podvědomě cítí, že není dobré být závislý na pár velkých a ve své podstatě vzdálených a téměř anonymních zdrojích jídla. Vedle toho navíc podle něj existuje snaha části mladé generace dbát i na dostupnost kvalitních potravin vytvořených bez přílišného zatížení životního prostředí. Jedním z řešení je pak systém dostatečně plošně rozmístěných, lokálně ukotvených farem.

Šebek rovněž zdůraznil význam rodinných zemědělských hospodářství kvůli prokázané stabilitě tohoto modelu, a to historicky ve všech krizových dobách. Navíc rodinné farmy dokáží najít vhodná řešení po vlastní ose a s využitím osobní tvořivosti a podnikavosti. Tím jsou takové statky a farmy přínosné pro stát. Ten by právě z těchto klíčových důvodů měl jasně vyjadřovat a zejména prakticky vykonávat podporu menších, ale plošně rozmístěných ekonomických jednotek a producentů potravin. V sedláckých rodinách se totiž přirozenou cestou předává a utváří velmi důležitý potřebný vztah k surovinám a jídlu, který také zohledňuje nutnou fyzickou práci a soustředěný zájem, aby mohlo dojít k vytvoření kvalitních potravin. Osobní zkušenost s potravinovou produkcí totiž vede k úctě a ocenění potravin a snižuje tedy i pravděpodobnost jejich plýtvání. Zcela přirozeně je v takovém modelu životního nastavení pro člověka důležitý i význam krajiny, díky které je vůbec možné jídlo vytvářet.

Tento přístup, tedy zohlednění širších souvislostí vzniku potravin, je podstatný také proto, že se jejich cena v současné době obecně odvíjí především od spočitatelných kritérií, jimiž jsou například přímé náklady. Do celkových nákladů by se ale měla nějakým způsobem promítat celá škála dalších nezbytných činností a komplexních vazeb, bez kterých by nebylo možné jídlo ve své podstatě vytvářet. Takové nezapočítané náklady jdou zpravidla z kapes farmářů a co hůře, mnohdy se pak některé nezohledněné externality nákladně sanují ze státního či obecního rozpočtu. Jedná se přitom o podstatné téma, které by mělo být ve veřejné debatě zdůrazňováno, a to také proto, že znalost skutečné ceny potravin by mohla pomoci umenšovat plýtvání jídlem. Zatímco se tak potraviny posuzují často skrze jejich množství, a tedy jako „hmota“, je nezbytné mluvit o dalších aspektech potravinové produkce, které jsou její neodmyslitelnou, i když často opomíjenou součástí: dopady na životní prostředí, na zdraví obyvatel, na stav krajiny a současně o pestré škále alternativních způsobů výroby, které existují mimo průmyslovou a industriální produkci.

Součástí řešení bezpochyby musí být i vzdělávání – a to především těch nejmladších generací. Z prezentací dalších vystupujících, například Lucie Veselé a Ley Kubáčkové z Mendelovy univerzity v Brně je totiž generace narozená od poloviny 90. let (navzdory zájmu o udržitelnost) také skupinou, která potravinami plýtvá subjektivně nejvíce. To se snaží řešit další z představených projektů nazvaný Chytře s jídlem, který pedagogům nabízí moderní nástroje pro výuku v této oblasti. Cílem je pak změnit chování mladých lidí směrem k omezení plýtvání. Na konferenci vystoupili kromě akademiků také zástupci průmyslu nebo organizací, které problematiku aktivně řeší. Jednou z nich je třeba Zachraň jídlo, organizace, která pracuje na redistribuci pokrmů z komerčních subjektů směrem ke školám a domovům seniorů. Podobný záměr má i společnost Nesnězeno, která nespotřebované potraviny z restaurací dostává k zákazníkům. V rámci debaty zazněly důležité postřehy a otázky, přičemž jedním z diskutujících byl například i Jiří Šír z Potravinářské komory. Celkově konference ukázala, že v tuzemském prostředí existuje řada aktivit, na které lze navazovat ve snaze o kultivaci využívání potravin – ať už je to potravinové samozásobitelství prostřednictvím zahradničení či lokální produkce rodinných farem.

David Krkoška, mediální oddělení ASZ ČR

Přečteno: 803x
Katalog farem