Habánský dvůr - další zlatá medaile v programu Pestrá krajina

Sdílejte článek
Habánský dvůr - další zlatá medaile v programu Pestrá krajina

Zlatým medailistou v pilotním ročníku programu ASZ ČR Pestrá krajina je také Habánský dvůr (ASZ Hodonín) ze slováckých Vacenovic, kde manželé Blahuškovi chovají masné ovce a zároveň se jim podařilo velmi suché a větrnou erozí ohrožené krajině vrátit původní přirozený ráz. Obnovují zde polní cesty s alejemi, vysazují lokální staré odrůdy ovocných dřevin i solitérní stromy a v plánu je také obnova rybníka. Kromě toho se angažují v pořádání folklórních akcí přímo ve vlastní společenské zahradě s multifunkční dřevěnou stavbou.

Habánský dvůr - další zlatá medaile v programu Pestrá krajinaHabánský dvůrnaleznete v srdci bzenecké Dúbravy v malebné oblasti Slovácka na katastru obce Vacenovice, v části Rúdník při soutoku Rúdnického a Ratíškovického potka. V celistvém hospodářství Habánský dvůr se snoubí historický odkaz s vnímáním specifických přírodních podmínek, citem pro estetiku i uvědoměním si, že hospodaření v krajině nese dlouhodobou zodpovědnost k budoucím generacím. Manželé Blahuškovi, majitelé Habánského dvora, hospodaří na 35 hektarech půdy - z toho je 25 hektarů luk, 8 hektarů orné půdy a dva hektary mokřadu. Trvalé travní porosty jsou využívány k produkci sena i pro pastvu ovcí nížinného plemene Merinolandschaf.

Nejlepší půdy s hlubokou vrstvou ornice využívá rodina k pěstování jahod a zeleniny - zejména okurek a dalších teplomilných druhů. Celé hospodářství je v režimu ekologického zemědělství.

Lokalita Rúdník je velmi suchou, větrnou erozí ohroženou krajinou obklopenou doubravami, kam rodina Blahuškových vrátila přirozený ráz krajiny obnovou polních cest s alejemi a mezí s doprovodnou výsadbou původních lokálních starých ovocných odrůd a lesních dřevin včetně umístění solitérních stromů.

Habánský dvůr - další zlatá medaile v programu Pestrá krajinaÚzemí Rúdník je mimo jiné součástí ptačí oblasti Bzenecká Dúbrava pro kterou je obnova krajiny důležitým a záslužným počinem. Zatravnění 25 ha s doplňkem nelesní zeleně, pastevní chov ovcí, založení sedmihektarového meruňkového sadu bylo logickým vyústěním zaměření hospodářství, ke kterému se Blahuškovi vrátili před 20 lety. Od roku 2012 se rodina věnuje mapování a záchraně starých odrůd ovocných stromů z obce i širší oblasti Slovácka.

Nejenom hospodaření, ale i aktivity spojené s lidovými tradicemi, obnova sakrálních staveb v krajině, výsadby původních dřevin, včetně oskeruši a vyváženost a udržitelnost celkového přístupu ke krajině s plány na obnovu rybníka, vedla hodnotící komisi k nejvyššímu ocenění v programu Pestrá krajina. Věříme, že Blahuškovi budou inspirovat k návratu hospodaření v krajině s respektem k životu i přírodě další farmáře.

Z podkladů odborné komise programu Pestrá krajina zpracoval Stanislav Rampas

PK_Habánský dvůr.pdf

 


Přečteno: 949x